Zakonske skupine

Poročila sta se in tako sta svoj odnos z zakramentom svetega zakona postavila na povsem nov temelj. Z vstopom v zakonski stan se ne spremeni nujnost negovanja in poglabljanja odnosa med vama. Ravno obratno. Z zakramentom pridobivata novih moči, da greta še naprej, še na širše, še globlje, še višje. Odnos je potrebno negovati vedno znova in znova. Tako bosta lahko osebno rastla oba, in sicer skozi odnos.

Za poglabljanje zakonskega odnosa in zakramentalnega življenja je veliko možnosti in vsak zakonski par si sam izbere, katera možnost jima najbolj ustreza. Ena izmed možnih oblik so srečevanja zakonske skupine, kjer se zakonski pari med sabo bogatijo, poglabljajo odnose in rastejo v občestvenosti. Največkrat se zakonske skupine srečujejo enkrat mesečno, lahko pa tudi drugače.

Pripravili smo vama nekaj izhodiščnih odgovorov na vprašanja, ki vaju utegnejo zanimati glede zakonskih skupin ter zakaj in kako se vključiti v eno izmed njih.

KAJ JE ZAKONSKA SKUPINA?

Zakonska skupina je svoboden in zaupen prostor, kjer se zakonci lahko srečujejo in tako rastejo v odnosih. Zakonci spoznavajo ostale pare v skupni, si med seboj izmenjujejo izkušnje iz različnih zakonskih, družinskih in drugih področij. Zakonska skupina je prostor, kjer se vzpostavi varno okolje za zaupanje in sprejemanje različnosti med pari, ki oblikujejo zakonsko skupino.

KDAJ SE VKLJUČITI V ZAKONSKO SKUPINO?

Če in kdaj se zakonski par odloči, da se vključi v zakonsko skupino, je njuna osebna in svobodna odločitev. Nekateri pari se vključijo v zakonsko skupino takoj po poroki, nekateri pa se vključujejo po več letih zakonskega življenja. Praksa vključitve in starost zakoncev v trenutku vključitve je torej zelo različna.

KDO SESTAVLJA ZAKONSKO SKUPINO?

Zakonska skupina je sestavljena iz zakoncev, vedno pa je prisoten tudi duhovni spremljevalec, ki je praviloma duhovnik. Koliko parov je v skupini, je odvisno od dogovora in okoliščin. Kot najpogostejša praksa se kaže, da v skupini niso manj kot štirje pari in ne več kot deset parov. Pri manjših skupinah od tega je veliko tveganje, da se skupina ne more srečati, če se kakšen par iz nepredvidenega razloga (npr. bolezni) ne more udeležiti srečanja. Pri večjih skupinah od tega pa je potem težava, da v času srečanja težko pride do izraza vsak par ali pa srečanja trajajo predolgo in postanejo naporna.

KAKŠNA JE VLOGA DUHOVNEGA SPREMLJEVALCA V ZAKONSKI SKUPINI?

Duhovni spremljevalec, praviloma je to duhovnik, je tista oseba, ki skrbi za duhovno rast zakonske skupine kot celote in vsakega posameznega zakonskega para. To običajno pomeni, da so za vsebino srečanja, torej izbor in pripravo tematike ter organizacijo srečanja, odgovorni zakonci, duhovni spremljevalec pa je nevpadljivo prisoten, da skozi celotno srečanje skrbi za pravo duhovno rdečo nit. Kaj konkretno to pomeni v praksi? Duhovni spremljevalec je lahko zadolžen za molitev, duhovno iskrico, poda svoje – običajno najbolj drugačno – videnje, podeljuje blagoslov, morda celo vodi duhovne vaje, če se zakonci zanje odločijo itd. Njegova vloga je izključno duhovne in spremljevalne narave, da bogati pare s svojimi duhovnimi izkušnjami.

O ČEM SE POGOVARJA V ZAKONSKIH SKUPINAH?

Tematike, ki jih zakonske skupine uvrščajo na svoja srečanja, so raznovrstne. Najpogosteje se pojavljajo teme odnosa, življena v družini, otrok, vzgoje, razširjene družine, sorodnikov, materialnih dobrin itd. Najpogosteje se tematika nanaša na življenje zakonskega para in odnosa, ki ga živita. Med tematikami pa se najdejo tudi takšne, ki zadevajo širše družbeno oz. socialno življenje. Katere tematike najdejo pot na srečanja zakonske skupine, je praviloma povsem v rokah zakoncev v tej skupini.

SE V ZAKONSKIH SKUPINAH SAMO MOLI IN BERE SVETO PISMO?

Prvi odgovor je vsekakor: ne. Velikokrat imamo napačno predstavo o tem, kaj se v resnici dogaja v zakonskih skupinah. Vse je odvisno od posamezne skupine, kako se oblikuje in kakšno dinamiko si zakonci želijo za svojo skupino. Vsaka dobra zakonska skupina pa se zaveda velike pomembnosti tako molitve kot tudi Svetega pisma tako na srečanjih kot tudi sicer.

KAKO POGOSTO SE SREČUJE V ZAKONSKIH SKUPINAH?

Srečanja zakonske skupine običajno potekajo enkrat na mesec, in sicer odvisno od dogovora. Termini so praviloma znani daleč vnaprej (npr. vsak drugi torek v mesecu), da si zakonci lažje prilagodijo svoje obveznosti. Največkrat se začnejo pari srečevati septembra ali oktobra, pa potem vse do vključno junija. Običajno se poleti oz. med počitnicami zakonske skupine ne srečujejo, nekatere pa si takrat organizirajo družabna srečanja, morda tudi z otroci in celimi družinami, pripravijo kakšen piknik ali pa se odpravijo na izlet.

LAHKO NA SREČANJE PRIPELJEVA TUDI OTROKA/KE?

Srečanja so namenjena, da si lahko vzameta čas zase in tako preživita nekaj časa brez otrok, vendar je vsekakor sprejemljivo, da vzameta s seboj otroka, posebej če je še zelo majhen oz. če zanj nikakor ne najdeta varstva. Na srečanju skupine se lahko uredi, da se otroci igrajo zase, ali pa jih pazi kdo, ki lahko na srečanje pride na prošnjo katerega drugega para. Če slednje ni možno, se lahko zakonci tudi menjujejo pri varstvu otrok.

KJE SE SREČUJEJO ZAKONSKE SKUPINE?

Kraj srečevanja zakonskih skupin je odvisen od načina delovanje skupine, konkretnih danosti in dogovora med zakonci. So skupine, ki se srečujejo izključno v prostorih župnij. Ob tej praksi poznamo še možnost, da se zakonci srečujejo po lastnih domovih, kjer vsak mesec srečanje gosti en drug par. Obstajajo tudi skupine, ki se dogovorijo za uporabo prostora kakšne organizacije, npr. zavoda, združenja, društva, občine in podobno.

KAM SE NAJ OBRNEVA, ČE SE ŽELIVA VKLJUČITI V ZAKONSKO SKUPINO?

Poti do vključitve v zakonsko skupino je več. Pari, ki so se ne dolgo tega poročili ali pari s krajšo dobo poročenosti običajno želijo vstopiti v novo nastajajočo zakonsko skupino. Tako največkrat takšni zakonci ustanovijo svojo skupino, mnogokrat pa se jim pridružijo tudi zakonci z daljšo dobo poročenosti, ki pa v zakonski skupini še niso sodelovali. Najpogosteje vidimo prakso, da se za neko zakonsko skupino najdejo pari, ki so poročeni približno enako dolgo. Vendar to ni nujno pravilo. Nenazadnje nas različnost bogati in izkušnje kažejo, da lahko izkušenejši pari obogatijo mlajše, mlajši pa prinesejo svež veter v jadra izkušenejših parov.

Prvi korak za včlanitev v zakonsko skupino je, da povprašata o možnostih pri svojem duhovniku. Ta pozna situacijo v vajini bližini, zato ga le povprašajta, če ve, da se kje ustanavlja zakonska skupina ali če se kje lahko vključita v obstoječo zakonsko skupino. Druga možnost je, da povprašata oz. pobrskata med možnostmi, ki jih ponujajo določene skupnosti. Na spodnjih povezavah najdeta nekaj možnosti, kamor se lahko vključita v zakonsko skupino:

Lahko pa se zaupate tudi nam in nam pišete s pomočjo kontaktnega obrazca, da vas bomo napotili na osebo, ki vam bo lahko pomagala.

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: