Priprava na zakon

Odločitev za sklenitev krščanskega zakona je lepa in prijetna odločitev bodočih mladoporočencev. Odločitev, da bova sklenila zakon, si medsebojno podelila zakrament, se izročila v roke Bogu, ona pa naju bo podaril drug drugemu, je svobodni odgovor na klic po temu, da drugemu rečem: »DA«, želim tebe za vse življenje.

Verjetno se vama ob tem pojavi vrsta vprašanj, na katera iščeta odgovor, predvsem glede zakramentalnega življenja in kaj vse je potrebno urediti za poroko. Za vaju smo pripravili nekaj odgovorov na vprašanja, ki vaju morda zanimajo.

KDAJ OBISKATI DUHOVNIKA?

Prvi obisk pri domačem duhovniku naj bi bil čim prej, in sicer kmalu po tem, ko se odločita, da se želita poročiti. Na obisku duhovniku povesta svoje želje in datum, kdaj želita sklenita zakon. Zelo pomembno je, da ta obisk opravita čim prej, saj se bosta tako lažje pripravila in si priskrbela vse potrebne dokumente.

KAJ JE PRIPRAVA NA ZAKON/POROKO?

Priprava na zakon oz. poroko so srečanja, ki jih pripravljajo različni strokovnjaki po Sloveniji in so namenjene tistim zaročencem, ki želijo skleniti zakrament svetega zakona. Termine srečanj bosta lahko našla na naših spletnih straneh. Aktualni termini priprave bodo objavljeni v mesecu decembru oz. najkasneje januarja za leto vnaprej.

ZAKAJ JE POTREBNO OBISKATI PRIRAVO NA ZAKON?

Srečanja, ki so namenjena bodočim mladoporočencem, so oblikovana v različnih sklopih, kjer bodoči mladoporočenci spoznajo pravo vrednost zakramenta svetega zakona pod različnimi vidiki. Obenem je to priložnost, da se vključita v skupnost zaročencev, ki se pripravljajo na poroko, saj s tem dobita sporočilo, da pri tem nista sama.

KAJ ČE SE NE MORAVA UDELEŽITI TERMINOV PRIPRAVE NA ZAKON V NAJINI BLIŽINI OZ. DEKANIJI?

Zaradi različnih krajev in terminov priprave je zelo pomembno, da se po odločitvi za poroko čim prej oglasita pri duhovniku. Duhovnik vama namreč lahko poda informacije, kje in kdaj vse poteka priprava, da si lahko izbereta tisti kraj in termin, ki vama najbolj ustreza.

KAJ ČE ZARADI SLUŽBE ALI OBVEZNOSTI NE MORAVA VEDNO OBA PRITI NA PRIPRAVO?

Zgodi se, da se zaradi nepredvidljivih službenih obveznosti ali katerih drugih nepričakovanih zadržkov katerega srečanja priprave ne moreta udeležiti oba. Ob tem je zelo pomembno, da se takšnega srečanja udeleži vsaj eden izmed vaju, da lahko drugega doma obogati s tem, kar je prejel na srečanju.

IMAVA ŽE OTROKE. ALI SE MORAVA KLJUB TEMU ODLOČITI ZA PRIPRAVO NA ZAKON?

Priprava na zakon je potrebna za vse bodoče zakonce, saj s tem obogatita svoje poznavanje zakramentalnega življenja in vajinega odnosa. Zgolj dejstvo, da nekdo že ima otroke oz. da je par skupaj že zelo dolgo, ne pomeni, da na pripravi na zakon ne more spoznati ničesar novega. Vedno je tudi prav, da si kdaj dopustita osvežiti, kar sta mogoče že pozabila, npr. o vajinem odnosu (kako sta se zaljubila, o prvem zmenku itd.), kako sta v tem odnosu rasla in kam vse vaju ljubezen lahko pripelje. Priprava na zakon je čas, ki je namenjan vama ter krepitvi in poglobitvi vajinega odnosa.

ALI SO SREČANJA PRIPRAVE NA ZAKON PLAČLJIVA?

Srečanja priprave na zakon, niso plačljiva, vendar se priporoča dar, s katerim se vsaj delno krijejo stroški same organizacije srečanj (prostor, kurjava, gradivo, dar predavateljem itd.).

1 Kor 13,1–13

»Ko bi govoril človeške in angelske jezike, ljubezni pa bi ne imel, sem postal brneč bron ali zveneče cimbale. In ko bi imel dar preroštva in ko bi poznal vse skrivnosti in imel vse spoznanje in ko bi imel vso vero, da bi gore prestavljal, ljubezni pa bi ne imel, nisem nič. In ko bi razdal vse svoje imetje, da bi nahranil lačne, in ko bi izročil svoje telo, da bi zgorel, ljubezni pa bi ne imel, mi nič ne koristi.

Ljubezen je potrpežljiva, dobrotljiva je ljubezen, ni nevoščljiva, ljubezen se ne ponaša, se ne napihuje, ni brezobzirna, ne išče svojega, ne da se razdražiti, ne misli hudega. Ne veseli se krivice, veseli pa se resnice. Vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane.

Ljubezen nikoli ne mine. Preroštva bodo prenehala, jeziki bodo umolknili, spoznanje bo prešlo, kajti le delno spoznavamo in delno prerokujemo. Ko pa pride popolno, bo to, kar je delno, prenehalo. Ko sem bil otrok, sem govoril kakor otrok, mislil kakor otrok, sklepal kakor otrok. Ko pa sem postal mož, sem prenehal s tem, kar je otroškega. Zdaj gledamo z ogledalom, v uganki, takrat pa iz obličja v obličje. Zdaj spoznavam deloma, takrat pa bom spoznal, kakor sem bil spoznan.

Za zdaj pa ostanejo vera, upanje, ljubezen, to troje. In največja od teh je ljubezen.«

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: