»PRAZNOVANJE« HALLOWEEN

jeanlouislafontKdo bi hotel narediti strah privlačen? In vendar v družini, v šoli, v medijih počasi navajajo otroke k mišljenju, da so magija, duhovi, čarovništvo lahko vsebina praznovanja. In vendar vsak odrasel ve, da imajo otroci po naravi strah pred temo in črnino, maskami in čarovnicami. Zakaj iti temu naproti? Težko najdemo neko vrednoto v praznovanju, ki daje poudarek na mračnih silah.

Pri 2-letih ima otrok strah pred črnimi velikani, zato hočejo, da so vrata sobe odprta in včasih tudi prižgana luč. Vedno hočejo, da se v temnih prostorih naredi luč. Ko pomislimo, da se 3-4 letni otroci bojijo klovnov in tudi božička, potem se zdi logično, da se izognemo Noči čarovnic in paradam zastrašujočih mask. V otrokovem življenju se bo na en ali drugi način strah pojavil v določeni starosti in po njegovi domišljiji. Zato ni razloga, da se ustvarja dodatna okoliščina strahu. 

Nikakor ne ostane brez učinka nad otrokom to, če se pretvarja v duhove, vampirje in se obda z zlobnimi velikani ”zaradi šale”. Skrivnostni kostumi okostnjakov in zombijev jim niso privlačni. To so ideje odraslih, da se oblačijo na ta način. Otrokom so bolj zanimivi princi in princeske in simpatični junaki.

Zakaj torej imeti praznik, ki poveličuje mračne osebe povezane s hudobnostjo? Zakaj slaviti smrt? Zakaj povzročati strah drugim? Bomo otrokom rekli, da so to prijazni hudobci? Ali so okostnjaki in smrt stvar zabave? Tu ne gre za sodbo nad izbiro staršev, ampak gre za skrb, ali se res otrokom ne da ponuditi nekaj boljšega?

Vsak lahko na spletu najde očitno povezanost med Nočjo čarovnic (Halloween) in okultizmom. V tem se težko najde kaj pozitivnega. Ta simbolika vključuje hudobne duhove, čarovništvo, smrt, mrtva trupla, strahovanje, grožnje. Strahovanje ne sme biti igra. To je tveganje, da se v maskah poveličuje duhovne sile zla. Med tem pa opažamo, da se ljudje oddaljujejo od dobrih duhov in pozitivnega duhovnega življenja.

Ljudem manjka prazničnih druženj. Medtem, ko Noč čarovnic predlaga strahovanje na ulici, se verni kristjani zbirajo v cerkvi. Primerno bi bilo, da bi vzporedno praznovali vrednote in radosti Evangelija. Verniki naj pokažejo svojo drugačnost. Ne dajmo se zavajati medijem. Bodimo ustvarjalni. Možnosti je veliko, da na raznih osebnih in družinskih praznovanjih, pa tudi na praznikih odprtega tipa, pokažemo Jezusovo veselo oznanilo.

gugalnica

Otroci imajo res radi tudi zgodbe in osebe, ki vzbujajo strah, kot Sneguljčica in sedem palčkov, veliki hudobni volk itd. To so zgodbe, ki se dobro končajo. Otroci pa imajo tudi težavo poznati mejo med izmišljenim in resničnim, zato je Noč čarovnic lahko močan vir strahu. Zaradi te nevarnosti organizatorji rečejo staršem naj bodo na teh prireditvah skupaj z otroci, da jih takoj potolažijo in jim povedo, da te pošasti niso resnične. Odrasli so naprošeni, da spremljajo otroke in jim zagotavljajo varnost in otroke privajajo na pošasti. Odrasli vedo, da lahko pride do krize in vendar tja pošiljajo otroke. Ta strah se preprosto lahko zaobide z neudeležbo na prireditvi.

Bodimo budni. Otroci so pogosto brez zaščite pred TV, računalnikom, zraven še Noč čarovnic. Mnogi starši podcenjujejo tveganja ob nevarnostih, ki prežijo na otroke v času oblikovanja njihove osebnosti. Noč čarovnic je pred vrati. Imamo še nekaj časa za vzporedni načrt za tisti večer. To je moja želja.

Jean-Louis Lafont: psiholog, (družinski) terapevt, predavatelj (Francija)
prevod Jože Šömen

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: