ZA TRDNOST ZAKONA

Poroka je izvir velikega veselja povezanosti in izmenjave izkušenj. Trenutki, ki so nam prinesli srečo, pa lahko nekega dne postanejo razlog napetosti in sporov. Večina parov, ki se soočajo z ločitvijo, priznavajo, da je vsaj eden od spodnjih stvari bil razlog tega.

To so kot “male lisice” o katerih govori sveto pismo v Visoki pesmi (Vp 2,15)

Ne dovolite, da naslednjih 10 reči ruši vaš zakon. 

Pomanjkanje pogovora med zakonci vodi v nerazumevanje in napetosti. Pogovarjajte se preprosto in spoštljivo.

Starševstvo. Otroci so pravi “cunami” v življenju zakoncev. To, kar sta gradila dva, s prihodom otroka pade na tla. To vprašanje se ponovi z vsakim novim rojstvom. Ne dovolite, da vam nove odgovornosti vzamejo čas za vajin zakonski odnos.

pexels-photo-532508.jpeg

Vprašanje denarja ni stranskega pomena v družini. Jasno odkrijte vzrok in iščite daljnoročno rešitev. Ta naloga, se pojavlja skoraj vsak dan znova.

Vsakdanja opravila in dodajanje novih obveznosti so breme. Dobro premislite, katere stvari lahko opustite, da boste več s sozakoncem.

Ravnotežje med delom in družino. Pomembno je delo in je pomembna družina ter partnerstvo v njej. Sredi teh potreb mora vsak v soglasju s sozakoncem iskati kako in komu podariti čas.

pexels-photo-886465.jpeg

Izvorna družina. Tašča in tast so že znane oznake; treba pa se je naučiti reči ”ne” določenim navadam.

Spremembe. Ko pride nova služba, nova hiša ali novi kraj bivanja, to rado zaniha partnerski odnos.

Odsotnost intimnosti. Intimnost daje trdnost odnosa parom. Gotovo to ni edini element, ki daje trdnost, toda ne prezrite, da sv. pismo opogumlja: ”Ne odtegujta se drug drugemu.” (1 Kor 7,5).

Drobni nesporazumi glede vzgoje otrok, postavitve omare, prostega časa… Ne dovolita, da se to nabira. Sproti uredita te reči.

Ljubosumnost se lahko sprejema kot normalna le do določene stopnje. Lahko pa postane pravi strup. Zakonci morajo biti na to pozorni.

Prav ste razumeli, da je to zahtevni program za zakonce. Dobra novica pa je, če vsak od zakoncev posveča pozornost dobrim navadam, ki jih vsak dodaja v gradnji odnosa. Budnost, spoštovanje in blagost postanejo normalni vsaj večino časa. Nič ni vnaprej rešeno in urejeno, tok življenja pa zahteva, da temu posvečamo čas.

po: www.infochretienne.com / 5. jan 2018

Komentiraj

Create a free website or blog at WordPress.com.

Navzgor ↑